Ako si vybrať prilbu na bicykel
10.03.2020

Ako si vybrať prilbu na bicykel

Mať, či nemať prilbu pri cyklistike?

Mať, či nemať prilbu pri cyklistike? Odpoveď je jednoznačná, áno. Faktom je, že spadnúť z bicykla stačí iba raz a môže to mať fatálne následky. Najmä pri deťoch, by to bez diskusie, mala byť povinná výbava. Pre predstavu, ak cyklista spadne z bicykla v 25 kilometrovej rýchlosti je to podobné, akoby padol na betón z výšky 2,5 metra.

Ako si správne vybrať cyklistickú prilbu

Veľkosť prilby

Základom je si vybrať správnu veľkosť prilby. Pri nákupe cez internet by ste si mali zmerať obvod hlavy – v jej najširšom mieste. Nad obočím a nad ušami. Pri výbere prilby by malo platiť, že veľkosť prilby by mala byť o málo väčšia, ako je vaša skutočná veľkosť. Nevyberajte si v rovnakej veľkosti, keďže pod prilbou budete nosiť aj okuliare, šatku, čiapku, alebo čelenku. Prilby pre dospelých sa vyrábajú cca vo veľkostiach S 50-54 cm, M 54-58 cm, L 58-62, XL 64+.

Veľkosť prilby, ako merať obvod hlavy

Ako si skúšať cyklistickú prilbu

Prilbu si na hlavu dajte rozopnutú a uvoľnenú, tak aby vás netlačila a sedela vám na hlave. Postupne si ju pritiahnite upevnite sťahovaním na temene hlavy (otáčacie koliesko), utiahneme pod bradou, tak aby ste nemali vôľu pod bradou, ani po bokoch hlavy pri ušiach. Ale sťahovacie pásky vás nesmú škrtiť, ani obmedzovať v pohybe hlavy do strán. Ak je prilba malá, bude vás tlačiť na spánkovej kosti.

Prilba by mala byť na hlave vo vodorovnej polohe tak, aby ste medzi prilbu a obočie mohli dať jeden prst. Po dotiahnutí prilby by vám na hlave nemala skákať, ani lietať do strany, ani dopredu a dozadu. Nemali by ste mať odhalené celé čelo.

Ako si správne skúšať cyklistickú prilbu.

Kvalitná bezpečná prilba by mala byť vyrobená minimálne z dvoch polykarbonátových vrstiev s EPS penou. Mala by mať viacero vetracích otvorov a dva druhy upínacích mechanizmov. Na úpravu vnútorného rozmeru prilby a na upínanie pod bradou. Prilby sú rôzne pre cestnú cyklistiku, BMX a pre horskú cyklistiku. Rozlišujú sa tvarom a hmotnosťou.

vetranie-prilby

Výber detskej prilby

Prilba musí na hlave sedieť a musí byť ľahká. Vyberajte prilby s príťažlivým farebným dizajnom, keď strohosť a jednoduchosť farebného prevedenia deti nikdy neocenia. Ak chcete aby dieťa nosilo pri bicyklovaní prilbu, noste ju aj vy. Prilbu by malo mať aj dieťa v sedačke, na kolobežke, na skateboarde či na korčuliach.

Detské prilby - ako vybrať prilbu?

Tipy pre bezpečnú jazdu

  • Prilbu si nikdy nedávajte dole z hlavy počas jazdy
  • Nejazdite s prilbou uviazanou o riadidlá, ani o sedadlo
  • Nejazdite s rozopnutou prilbou

Tím NAJŠPORT.