Lyžiarska prilba ako základ výbavy moderného lyžiara
21.10.2020

Lyžiarska prilba ako základ výbavy moderného lyžiara

Lyžiarska prilba by mala byť súčasťou správneho lyžiarského výstroja, aj keď na Slovensku je od roku 2015 povinná len pre lyžiarov mladších ako 15 rokov. Ak sa na to pozrieme hlavne z bezpečného hľadiska, mať prilbu by mala byť samozrejmosť pre všetkých lyžiarov bez rozdielu na vek.

Prvý krok pri výbere prilby
Dôležitá je veľkosť aj tvar
Podbradník
Nezabudnite na lyžiarske okuliare
Aká je konštrukcia prilby?
Lyžiarske prilby pre ženy
Čomu treba venovať pozornosť pri nákupe prilby?
Treba meniť lyžiarsku prilbu po páde?

Okrem najdôležitejšieho faktoru - bezpečnosť, pre ktorý by ste prilbu mali používať rovnako ako aj rukavice, ide aj o komfort a vlastné pohodlie pri lyžovaní. Prilba vás totiž okrem všetkého chráni pred chladom a vetrom.

Pýtate sa, ako si vybrať tú správnu? A ako spoznať, či vám vybraná helma dobre sedí?

Prvý krok pri výbere prilby

Ak chcete naozaj zodpovedajúcu lyžiarsku prilbu, potrebujete najskôr poznať obvod svojej vlastnej hlavy. Merajte si ju asi centimeter nad obočím. Nasledujúca tabuľka ukazuje výpočet obvodu hlavy v cm pre štandardné veľkosti prilieb.Veľkostná tabuľka pomôže hlavne tým, ktorí sa rozhodnú kúpiť si prilbu priamo cez e-shop.

veľkosť-prilby

Dôležitá je veľkosť aj tvar 

Aby prilba splnila základné funkcie, čiže bezpečie a pohodlie vašej hlave, musí v prvom rade poriadne sedieť. Dobrá prilba by mala držať na hlave aj bez zapnutej pásky pod bradou. Znamená to, že by sa nemala príliš posúvať, keď zatrasieme hlavou. Najlepšie je začať s väčšou veľkosťou prilby a až potom v prípade potreby vyskúšať menšiu veľkosť. Ak skúsite posunúť prilbu do strany a ona ostane takmer bez pohnutia na mieste, čiže sa po vlasoch neskĺzne na bok, potom ste práve našli tú správnu veľkosť!

Keď si už vyberiete prilbu, ktorú si chcete kúpiť, neponáhľajte sa a vyhraďte si trochu času na testovanie. Nasaďte si prilbu a poprechádzajte sa v nej pár minút po obchode, aby ste sa uistili, že vás prilba nikde netlačí. Ak vám začne byť prilba nepohodlná, snažte sa nájsť inú, vhodnejšiu.

prilba-rodina

Podbradník 

Ideálne by mali mať špeciálnu mäkkú výstielku a to aj na spone. Pásik nesmiete príliš utiahnuť, aby ste mohli dýchať, prehĺtať a aj hýbať hlavou. Pre pohodlné nosenie prilby je veľmi dôležité aj samotné zapínanie. Aby ste sa uistili, či je prilba vhodná aj pre použitie v teréne, skúste túto menšiu výzvu -  upevnite si ju v rukaviciach. Ak zistíte už v obchode, že je to komplikované, zložité a príliš ťažké, o to horšie vám to pôjde na svahu v mraze, vetre alebo s omrznutými rukami.

Nezabudnite na lyžiarske okuliare

Ak si kupujete prilbu treba pamätať aj na ochranu očí. Lyžiarske okuliare by mali byť vždy kompatibilné s prilbou. To znamená, že tieto dva komponenty by sa rozhodne mali dopĺňať. Nezabúdajte, že aby sedeli nielen farebne, ale hlavne tvarovo! Rám lyžiarskych okuliarov musí zodpovedať tvaru helmy a medzi okuliarmi a prilbou by mala byť len úzka medzera, aby ste mali dobre chránené čelo a dutiny pred mrazom a vetrom. Šírka upevnenia na zadnej strane prilby by mala zodpovedať šírke pásku okuliarov, ktorý má držať.

poc-prilba

Aká je konštrukcia prilby? 

Každá prilba sa skladá z dvoch vrstiev. Vonkajšia, tvrdá škrupina a vnútorná, mäkká vrstva, ktorá má za úlohu absorbovať energiu pri náraze. Existujú dve technológie konštrukcie prilby: in mould a Hardshell.

Prilby, ktoré sú vyrobené technológiu in mould majú obe vrstvy spojené. Do vonkajšej tvrdej vrstvy je vstrekovaný extrudovaný polystyrén. Vďaka tomu vzniká veľmi ľahká prilba, ktorá však nemá príliš možností na odvetrávanie. Prilby, ktoré sú vyrobené touto technológiou sú však cenovo dostupnejšie.

Prilby, ktoré sú vyrobené technológiou Hardshell majú väčšinou vonkajší plášť z uhlíka. Vnútorná vrstva je opäť tvorená extrudovaným polystyrénom. Vďaka použitiu dvoch rôznych, vzájomne prepojených vrstiev vznikajú miesta, kam môže integrované účinné vetranie. Netreba zabúdať, že tieto prilby majú omnoho väčšiu hmotnosť.

Taktiež sa však vyrábajú aj prilby, ktoré sú hybridné, čiže kombinujú výhody obidvoch technológií.

Lyžiarske prilby pre ženy

Z hľadiska konštrukcie sa prilby pre ženy nijako nelíšia. Okrem farby, čo je druhoradá záležitosť, je jediným rozdielom spôsob vykrojenia prilby v zadnej časti - je to tak pre dlhovlasé lyžiarky a ich vrkoče.

Čomu treba venovať pozornosť pri nákupe prilby? 

Dôležitá je nielen vložka vnútri prilby, ale aj výstielka podbradníku a najmä spony. Ideálne je, ak je ochranný materiál odnímateľný a to pre možnosť pravidelného čistenia. Vetracie otvory by mali umožňovať indivudálne nastavenie a tiež úplné zavretie, aby ste sa mohli chrániť v prípade veľmi nízkych teplôt alebo silného vetra.

>

Treba meniť lyžiarsku prilbu po páde?

Väčšinou sa odporúča prilbu po vážnom páde vymeniť, hlavne ak prišlo k úderu do hlavy. V prípade prilieb s technológiou in mould dôjde po páde takmer vždy k ich deformácií, čo znamená, že výmena prilby je v tomto prípade bezpodmienečne nutná. Prilby, ktoré sú vyrobené technológiou Hardshell sú vďaka svojej konštrukcii schopné rozložiť vonkajšiu silu nárazu po celej prilbe, takže k deformácií dochádza veľmi ojedinele. Samozrejme, že najlepšie spravíte, ak po silnom náraze odkomunikujete ďalšie použitie prilby so špecializovaným predajcom.

Stále však platí, že prilbu je odporúčané meniť každé tri roky, maximálne každých päť rokov, a to bez ohľadu na to, či k nejakému nárazu prišlo alebo nie.

Ak vás táto téma zaujala, odporúčame prečítať si aj článok ako vybrať tie správne lyžiarky alebo 10 tipov ako si vybrať ten správny snowboard. 

Tím Najšport.